AVÍS IMPORTANT

Les plantes remeieres, per les seves propietats serveixen per alleujar moltes dolències i malestars, majoritàriament lleus. Cal tenir present que l'automedicació amb herbes i olis essencials mai no substituirà el consell d'un professional: farmacèutic, herbolari, metge o naturòpata.

El fet que siguin naturals no les fa innòcues!!



diumenge, 3 de juliol del 2011

SAÜC O SAUQUER


Can Xerrac 18/04/2011
SAÜC O SAUQUER
Nom llatí: Sambucus nigra

Família: Adoxàcies

Descripció: Arbust caducifoli, entre 2 i 5 metres d’alçada tot i que pot assolir els 7 metres, de capçada densa i arrodonida. Fulles lanceolades, oposades i dentades regularment. Flors blanques-crema, en ramells (corimbes plans), d’aroma suau. Fruits en forma de baies negres.
Can Xerrac 09/05/2010

Indicacions:  Les flors de saüc tenen propietats diürètiques i són bones per a la pell. Aquesta planta conté principis actius que afavoreixen la sudoració, faciliten l’expulsió de la mucositat i ajuden a reduir la inflamació de les vies respiratòries.

Tant es flors com les baies, un cop recollides, cal assecar-les a l’ombra i en un lloc sec i ventilat. Tanmateix la trobarem a granel, per a infusions, en herboristeries. També se’n fa tintura, xarop, pastilles i gotes.

Les flors es recullen a la primavera, els fruits un cop madurs, a la tardor, l’escorça es recull a partir del segon any, es retira la part externa (llenyosa) i es conserva la interna, de color verd i tendra.

Propietats: Diurètica i laxant, antiinflamatòria moderada, antivírica (processos gripals), expectorant i mucolítica. Ull! Cal recollir les flors i els fruits ben madurs, l’arrel, la tija, la fulla i (molt menys) la flor i la drupa sense madurar contenen un alcaloide verinós i un glicòsid cianogènic, la sambunigrina d’efectes emetocatàrtics. Provoquen vòmits, diarrea i nàusees.
Can Xerrac 11/08/2010

Presentacions i ús: Les flors en infusió, escorça  seca,  tintura, xarop, pastilles i gotes. La infusió aplicada externament sobre els ulls tancats n’alleuja la irritació. Si s’afegeixen flors de saüc a la banyera, és refrescant i ajuda a curar les imperfeccions de la pell (grans, inflamacions, taques). També es pot aplicar directament a la pell per a les taques de la cara. Dels fruits se’n pot fer melmelada.