AVÍS IMPORTANT

Les plantes remeieres, per les seves propietats serveixen per alleujar moltes dolències i malestars, majoritàriament lleus. Cal tenir present que l'automedicació amb herbes i olis essencials mai no substituirà el consell d'un professional: farmacèutic, herbolari, metge o naturòpata.

El fet que siguin naturals no les fa innòcues!!



Melmelades i Sucs

MELMELADA DE SAÜC

Per a fer la melmelada cal separar els fruits madurs dels ramells. Recordeu que és imprescindible que siguin ben madurs per evitar-ne la toxicitat. 
Es posen els fruits en una cassola al foc i s’hi afegeixen 750 g de sucre per cada kg de fruita.
Es deixa coure lentament, remenant de tant en tant. Quan la barreja comença a ser consistent (deixeu caure una gota en un plat, si en refredar-se queda espessa, ja està enllestida), es retira del foc. 
A continuació la guardarem en pots de vidre. Cal tancar-los immediatament i etiquetar-los amb la data.


SUC DE GINGEBRE, PASTANAGA I TARONJA
   
15 cm de gingebre - 1 pastanaga - 1 taronja

Elaboració: Renta el gingebre i ratlla’l. Renta la pastanaga i talla-la a trossets. Pela la taronja i separa els grills. Posa tots els ingredients a la batedora. Bateu-los molt bé amb dos glaçons.
Un bon suc per a un bon funcionament del sistema digestiu. Carregat de betacarotens i vitamines C, A i E. Propietats antioxidants . Antianèmic. Per a una bona prevenció de grips i constipats.

MELMELADA DE POMA I CANYELLA

1 kg de pomes (golden o gala/royal gala) – 100 ml d’aigua de poma – 500 gr de sucre morè – 1 canonet de canyella – el suc d’una llimona

L’aigua de poma és per a obtenir-ne la pectina. En aquest cas no ens faria falta, perquè la fruita ja en porta. S’aconsegueix posant a bullir una poma tallada a quarts sense pelar en un litre d’aigua. S’afegeix el suc d’una llimona. Ha de bullir uns 20 minuts.

Pelar les pomes, treure el cor i fer-ne trossets petits. Posar en un bol junt amb una mica de sucre, suc de llimona, l’aigua de poma i la canyella. Ho deixem reposar unes hores. Ho posem tot en una cassola i ho coem a foc lent aproximadament uns 30 minuts. Cal anar remenant. La poma s’anirà estovant. Ho retirem del foc. Podem fer una segona cocció al cap d’unes hores, vigilant que no se’ns cremi. Ho retirem del foc definitivament i ho passem pel “xino” o per un ”passapurés” (o també ho podem aixafar amb un forquilla si ens agrada trobar trossets de poma).

Un cop feta la melmelada la posem en pots esterilitzats, els tapem i els posem de cap per avall, perquè es faci el vuit d’un dia per l’altre.



MELMELADA DE FIGUES ESPECIADA

1 kg de figues (de pell negre i fermes) – 250 ml d’aigua  – 800 gr de sucre – 5 fulles de llorer (o 1canonet de canyella i vainilla) – el suc d’una llimona.

Feu un almívar amb l’aigua i el sucre. Un cop al punt, afegiu les figues sense les cues i tallades en 6 o 8 trossos. Afegiu el suc de la llimona i el llorer (o la canyella i la vainilla, si ho preferiu). Ho deixem bullir a foc lent una horeta vigilant que no espesseixi més del compte. Cal anar remenant. Ho retirem del foc. Si no és prou espessa, podem fer una segona cocció al cap d’unes hores, vigilant que no se’ns cremi. Ho retirem del foc definitivament i ho passem pel “xino” o per un ”passapurés.

Un cop feta la melmelada la posem en pots esterilitzats, els tapem i els posem de cap per avall, perquè es faci el vuit d’un dia per l’altre. Es pot conservar un any.