AVÍS IMPORTANT

Les plantes remeieres, per les seves propietats serveixen per alleujar moltes dolències i malestars, majoritàriament lleus. Cal tenir present que l'automedicació amb herbes i olis essencials mai no substituirà el consell d'un professional: farmacèutic, herbolari, metge o naturòpata.

El fet que siguin naturals no les fa innòcues!!



divendres, 30 de març del 2012

FIGUERA


Figuera - Can Xerrac 16.10.2011

FIGUERA

Nom llatí: Ficus carica L.
Família: Moràcies.

Descripció: La Ficus carica és la única espècie que es troba en estat silvestre a Europa. Els individus silvestres són monoics (flors masculines i femenines en un mateix individu), els conreats són dioics. És un arbre caducifoli de fins a 10 m d’alt, de capçada ampla i irregular. Desprèn una flaire característica, molt dolça. Fulles grans i piloses, palmejades de 3 a 7 lòbuls. Fruites carnoses anomenades figues. Algunes varietats de figuera fan un fruit primerenc (juny/juliol) més bast que anomenem figaflor (breva en castellà). Les figues són molt calòriques, riques en vitamines, fibres, minerals i un ferment digestiu, la cradina.


Figa - Can Xerrac 16.11.2011
 Indicacions: Són unes postres excel·lents (sobretot regades amb xocolata) i molt indicades contra el restrenyiment. El làtex que desprenen les fulles conté una substància amb propietats digestives i antiinflamatòries. També és antiinflamatòria la polpa de la figa, útil contra molèsties bucals com aftes, genives inflamades, etc. Ull! El làtex és tòxic, no s’ha d’ingerir i pot provocar irritació a la pell en ús extern. Empreu-lo amb precaució sobre la pell.

Propietats: Vitamínica, nutritiva, digestiva, laxant, antiinflamatòria, protectora de les mucoses.

Presentacions i ús: Fruits secs o frescos, suc de fruita, decocció i per a ús extern decocció o làtex.