Mata d'orenga - Pla de la Calma 13.08.2011 |
ORENGA o ROCA MORERA
Nom llatí: Origanum vulgare L.
Família: Lamiàcies
Descripció: Planta aromàtica, perenne, llenyosa, que creix fins a uns 90 cm d’alçada. De fulles petites, oposades i ovades. Es ramifica a la part superior, i cada branca acaba en una densa espiga arrodonida de floretes rosades, púrpures o blanques.
Indicacions: És un conegut condiment a la cuina, però també una planta remeiera molt versàtil. Conté un oli essencial amb timol i carvacrol entre d’altres. L’orenga és un poderós analgèsic i antiinflamatori natural, útil contra el mal de queixal. Un bàlsam digestiu per a despertar la gana, i per a combatre els espasmes gastrointestinals, evitar gasos i flatulències. Les fregues amb oli essencial, poden mitigar el dolor provocat per males postures, com torticoli, contractures i cops. També és un bon recurs per a netejar ferides. Compte amb la ingesta d'oli essencial d'orenga: ni embarassades, ni durant la lactància, ni nens menors de 7 anys. També està contraindicat si patiu gastroenteritis, síndrome de colon irritable, colitis ulcerosa, úlceres gastroduodenals o malalties hepàtiques. Molta precaució, prendre rebaixat i sota prescripció d'un entès.
Inflorescència d'orenga - Vall de Pineta 20.08.2008 |
Propietats: Aperitives, digestives, carminatives, antiinflamatòries, antisèptiques, analgèsiques, antifúngiques, cicatritzants, diürètiques i espectorants.
Presentacions i ús: En infusió, tintura, extracte sec i fluid, càpsules, i oli essencial d’ús tòpic.