MELMELADA DE SAÜC
Per a fer la
melmelada cal separar els fruits madurs dels ramells. Recordeu que és
imprescindible que siguin ben madurs per evitar-ne la toxicitat.
Es posen els fruits en una cassola al foc i s’hi afegeixen 750 g de sucre per cada kg de fruita.
Es deixa coure lentament, remenant de tant en tant. Quan la barreja comença a ser consistent (deixeu caure una gota en un plat, si en refredar-se queda espessa, ja està enllestida), es retira del foc.
A continuació la guardarem en pots de vidre. Cal tancar-los immediatament i etiquetar-los amb la data.
Es posen els fruits en una cassola al foc i s’hi afegeixen 750 g de sucre per cada kg de fruita.
Es deixa coure lentament, remenant de tant en tant. Quan la barreja comença a ser consistent (deixeu caure una gota en un plat, si en refredar-se queda espessa, ja està enllestida), es retira del foc.
A continuació la guardarem en pots de vidre. Cal tancar-los immediatament i etiquetar-los amb la data.
SUC DE GINGEBRE, PASTANAGA I TARONJA
15 cm de
gingebre - 1 pastanaga - 1 taronja
Elaboració:
Renta el gingebre i ratlla’l. Renta la pastanaga i talla-la a trossets. Pela la
taronja i separa els grills. Posa tots els ingredients a la batedora. Bateu-los
molt bé amb dos glaçons.
Un bon suc
per a un bon funcionament del sistema digestiu. Carregat de betacarotens i
vitamines C, A i E. Propietats antioxidants . Antianèmic. Per a una bona
prevenció de grips i constipats.
MELMELADA DE POMA I CANYELLA
1 kg de pomes
(golden o gala/royal gala) – 100 ml d’aigua de poma – 500 gr de sucre morè – 1
canonet de canyella – el suc d’una llimona
L’aigua de poma és per a obtenir-ne
la pectina. En aquest cas no ens faria falta, perquè la fruita ja en porta.
S’aconsegueix posant a bullir una poma tallada a quarts sense pelar en un litre
d’aigua. S’afegeix el suc d’una llimona. Ha de bullir uns 20 minuts.
Pelar les pomes, treure el cor i fer-ne
trossets petits. Posar en un bol junt amb una mica de sucre, suc de llimona,
l’aigua de poma i la canyella. Ho deixem reposar unes hores. Ho posem tot en
una cassola i ho coem a foc lent aproximadament uns 30 minuts. Cal anar
remenant. La poma s’anirà estovant. Ho retirem del foc. Podem fer una segona
cocció al cap d’unes hores, vigilant que no se’ns cremi. Ho retirem del foc
definitivament i ho passem pel “xino” o per un ”passapurés” (o també ho podem
aixafar amb un forquilla si ens agrada trobar trossets de poma).
Un cop feta la melmelada la posem en
pots esterilitzats, els tapem i els posem de cap per avall, perquè es faci el
vuit d’un dia per l’altre.
MELMELADA DE FIGUES ESPECIADA
1 kg de
figues (de pell negre i fermes) – 250 ml d’aigua – 800 gr de sucre – 5 fulles de llorer (o 1canonet
de canyella i vainilla) – el suc d’una llimona.
Feu un almívar amb l’aigua i el
sucre. Un cop al punt, afegiu les figues sense les cues i tallades en 6 o 8
trossos. Afegiu el suc de la llimona i el llorer (o la canyella i la vainilla,
si ho preferiu). Ho deixem bullir a foc lent una horeta vigilant que no
espesseixi més del compte. Cal anar remenant. Ho retirem del foc. Si no és prou
espessa, podem fer una segona cocció al cap d’unes hores, vigilant que no se’ns
cremi. Ho retirem del foc definitivament i ho passem pel “xino” o per un ”passapurés.